top of page

10 tips voor het verzorgen en voorkomen van een droge babyhuid

Bijgewerkt op: 26 okt. 2021

◡ Niks is zachter dan het huidje van je pasgeboren baby. Die wangetjes zo zacht en puur, nog helemaal onaangetast. Maar de babyhuid is ook heel kwetsbaar waardoor babytjes door verschillende factoren sneller last kunnen hebben van een droge huid. Geen zorgen mama’s, dit komt vaker voor dan je denkt en hoef je je zeker niet schuldig over te voelen. Maar wat is nu de oorzaak van een droge babyhuid, wat kun je doen om dit te voorkomen en hoe kun je de babyhuid nu het beste verzorgen?


De oorzaken van een droge babyhuid

De babyhuid is de meest tere en gevoelige huid die er is. Bij de geboorte is de huid van je baby nog niet helemaal ontwikkeld en is hij wel 5 keer zo dun als de huid van een volwassene. Doordat de huid nog zo dun is biedt hij nog niet voldoende bescherming en is hij kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Denk daarbij aan uv straling, koude wind, bad/douche water, droge lucht en temperatuurverschillen. De huid heeft een belangrijke functie binnen je lichaam en hoe de huidbarrière zich ontwikkelt is afhankelijk van hoe je hiermee omgaat. Het is daarom belangrijk om de huid van je baby zo goed mogelijk te beschermen en verzorgen.


Hoe kan je een droge huid bij je baby voorkomen en verzorgen?

Een droge huid bij je baby helemaal voorkomen is lastig maar er zijn wel manieren om dit te beperken en deze zo goed mogelijk te verzorgen.


1. Doe je baby niet gelijk in bad

Als je baby geboren wordt is zijn huid nog bedekt met een soort witte crèmige substantie die vernix caseosa genoemd wordt. Dit is de natuurlijke beschermlaag die moeder natuur aan je baby heeft gegeven in de baarmoeder. Omdat dit laagje de huid van je baby de eerste 72 uur beschermt, wordt aangeraden je baby de eerste dagen niet in bad te doen. Je kunt tot die tijd je baby zachtjes wassen met bijvoorbeeld een washandje met wat lauwwarm water. Het vernixlaagje hoef je er niet af te wassen, want dit gaat vanzelf na een paar dagen weg.



2. Beperk de baddertijd

Na die eerste paar dagen is het dan eindelijk tijd voor dat speciale moment, het eerste badje. Zorg ervoor dat het water goed op temperatuur is (36-38 graden celcius), te warm water kan de huid van je baby uitdrogen en te koud is natuurlijk ook niet fijn voor je kleintje. Beperk de baddertijd tot 5 minuten en doe je kindje maximaal 3x per week in bad, dit om de natuurlijke vetlaag zo veel mogelijk te beschermen.


3. Vermijd het gebruik van zeep

Het klinkt misschien gek, want als je je baby in bad doet om eventuele spuug of melkresten te verwijderen, wil je je baby natuurlijk goed schoonmaken, maar het is beter om de eerste vier maanden nog geen zeep te gebruiken. Zeep en water kunnen de huid namelijk uitdrogen. Je kunt in plaats daarvan een natuurlijke badolie gebruiken om zo de huid van je baby extra te voeden. Zoals de https://www.smilinnkids.nl/product-page/milky-badolie-voor-baby-kids van Naïf. Deze badolie laat geen vettig laagje achter, waardoor je ook geen last hebt van een glibberige baby.

Als je baby ongeveer vier maanden oud is, kun je eventueel een milde babyzeep gaan gebruiken.


Tip! Wil je graag met je baby douchen en het zekere voor het onzekere neme, dan is de baby shower glove van Nifty een echte musthave. En in verschillende kleuren te verkrijgen!




4. Gebruik een milde shampoo

Als je baby iets ouder is en iets meer haar op zijn bolletje heeft, kan het tijd zijn om een shampoo te gaan gebruiken. Je kunt het beste kiezen voor een milde shampoo, omdat ook de hoofdhuid van je baby erg gevoelig is. Het is voldoende om de haartjes twee keer per week te wassen. De meeste baby’s vinden het ook heerlijk als je de haartjes borstelt. Hier bestaan speciale borsteltjes voor met hele zachte haren waarmee je het hoofdje van je baby eigenlijk zachtjes aait.


De verzorgingslijn van het Spaanse merk Carelia https://www.smilinnkids.nl/carelia is perfect voor de tere babyhuid. De 2-in-1 shampoo en douchegel bevat onder andere havermout, calendula, honing en bisabolol en zorgt daardoor voor een heerlijk verzorgende reiniging van je kleintje. De havermout werkt rustgevend en verzacht de huid.

De haarborstel van Carelia is hand gemaakt en super om de haartjes van jouw kleintje te borstelen. De borstel is van Europees beukenhout en met borstelharen van zeer fijn geitenhaar. Borstelen of kammen met een natuurlijke borstel is zeer goed voor de hoofdhuidcirculatie, omdat het de vitaliteit van het haar stimuleert en het glans geeft.



5. Niet wrijven maar deppen

Na het badje kun je je baby het beste droogdeppen met een hydrofiele luier, deze neemt meer vocht op dan een normale handdoek. Door te deppen in plaats van te wrijven voorkom je dat je het tere babyhuidje beschadigd.

bekijk al de leuke hydrofiele doeken hier: https://www.smilinnkids.nl/verzoring?Collectie=Hydrofiele+doeken



6. Smeer de huid in met een rijke verzorgende crème

Een natuurlijke vette crème voedt en hydrateert de droge en eczeem gevoelige huid van je kindje. De crème beschermt de huid en houdt hem soepel en zacht. Wil je weten welke crème het beste bij jou kindje past? Stuur ons even een berichtje en wij helpen je verder.



7. Bescherm je baby tegen de zon

Het is belangrijk om de gevoelige babyhuid te beschermen tegen de felle stralen van de zon. Voorkom dat je baby te veel in de directe zon komt en smeer de huid goed in met een beschermende zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.


8. Bescherm je baby tegen de wind

Naast de zon kan ook de wind effect hebben op de babyhuid. In de winter kan een gure wind zorgen voor schrale wangetjes. Je kunt dit voorkomen door je kindje goed in te pakken als je naar buiten gaat en het gezichtje in te smeren met een vettige crème.



9. Spoel je baby af na het zwemmen

Het chloor in het zwembad en het zout uit de zee drogen de huid uit. Het is daarom belangrijk om je kindje na het zwemmen goed af te spoelen en de huid eventueel in te smeren met een voedende crème.



10. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis

De verwarming in de winter of de airco in de zomer kunnen zorgen voor droge lucht in huis. Deze droge lucht kan de kans op een droge huid vergroten. Je kunt ervoor zorgen dat er voldoende luchtvochtigheid in huis is door de ramen open te zetten, een luchtbevochtiger aan te schaffen of simpelweg de vaatwasser open te zetten als hij klaar is met zijn programma of met de douchedeur open te douchen.


Nog één laatste tip! Ben je lekker van je verlof aan het genieten en ben je van plan alle babykleertjes, hydrofiele doeken, lakentjes enz. wassen? Gebruik dan een wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s of een wasmiddel voor een gevoelige huid (PH-neutraal en dermatologisch getest). Dit omdat de huid van je baby echt heel gevoelig is en sommige baby’s allergisch zijn voor bepaalde wasmiddelen.


Wil je graag meer informatie over de verschillende producten die wij in onze collectie hebben? Stel gerust je vraag en wij helpen je met alle liefde verder!


Want een kindje dat last heeft van zijn huid is echt niet fijn! Ik spreek uit ervaring. En wat had ik graag wat extra hulp gehad tijdens deze periode..


◡ Smilinnkids ◡


Happy Kids ◡ Happy Parents ◡ Happy World



53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page